PHPMyAdmin Nedir?

PHPMyAdmin, MySQL veritabanlarını yönetmek için kullanılan popüler bir web tabanlı araçtır. PHPMyAdmin ile veritabanı oluşturabilir, silip, yedekleyebilir, tablo oluşturabilir, silebilir, düzenleyebilir, sorgu çalıştırabilir ve daha birçok işlem yapabilirsiniz. PHPMyAdmin, PHP dilinde yazılmıştır ve açık kaynaklı bir yazılımdır. PHPMyAdmin’i kullanmak için bir web sunucusu, PHP ve MySQL kurulu olması gerekir.

PHPMyAdmin’in avantajları nelerdir?

PHPMyAdmin’in en büyük avantajı, veritabanı yönetimini kolaylaştıran grafiksel bir kullanıcı arayüzü sunmasıdır. Bu sayede, SQL komutlarını bilmeyen veya hatırlamakta zorlanan kullanıcılar bile veritabanı işlemlerini yapabilirler. Ayrıca, PHPMyAdmin ile veritabanlarını ve tabloları görsel olarak karşılaştırabilir, istatistikleri görüntüleyebilir, veri aktarımı ve dönüştürme yapabilir, kullanıcı izinlerini ayarlayabilir ve daha birçok özellikten faydalanabilirsiniz.

PHPMyAdmin nasıl kurulur?

PHPMyAdmin’i kurmak için öncelikle web sunucunuzda PHP ve MySQL yüklü olduğundan emin olun. Sonra, PHPMyAdmin’in resmi sitesinden en son sürümünü indirin ve zip dosyasını açın. Açtığınız klasörü web sunucunuzun belgeler dizinine kopyalayın. Örneğin, Apache web sunucusu kullanıyorsanız, klasörü /var/www/html dizinine kopyalayabilirsiniz. Daha sonra, web tarayıcınızdan http://localhost/phpmyadmin adresine giderek PHPMyAdmin’i çalıştırabilirsiniz. İlk girişte, MySQL kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz istenecektir. Bu bilgileri girdikten sonra, PHPMyAdmin arayüzüne erişebilirsiniz.

PHPMyAdmin nasıl kullanılır?

PHPMyAdmin’i kullanmak için sol taraftaki menüden istediğiniz veritabanını veya tabloyu seçebilirsiniz. Seçtiğiniz veritabanı veya tablo ile ilgili işlemleri yapmak için üst taraftaki sekmeleri kullanabilirsiniz. Örneğin, Yapı sekmesi ile tablo yapısını görüntüleyebilir veya değiştirebilir, SQL sekmesi ile SQL sorguları çalıştırabilir, İçe Aktar sekmesi ile veritabanına veya tabloya veri aktarabilirsiniz. PHPMyAdmin’in sunduğu tüm özellikleri keşfetmek için resmi belgelere göz atabilirsiniz.

PHPMyAdmin hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynaklara bakabilirsiniz:

  • https://www.phpmyadmin.net/
  • https://docs.phpmyadmin.net/tr/latest/

İmport Sorunları

Aslında bir kullanıcıyın en rahatsız eden meselelerden bir tanesi de sunucu değişimidir. Sunucular arası transfer yaparken aldığınız sql yedekleri yeni sunucunuzda uyumsuzlukla karşılanabilir.

Bu gibi durumlarda aslında PhpMyAdmin bizi kibar bir dille uyarmakta ve hata kodunu bize söylemektedir. Tabi genelde türkçe kaynak bulmak sorun olduğu için, kendimizi yabancı yazıların arasında ne olduğunu bilmeden her gördüğümüzü yapmaya çalışırken bulabiliriz.

Bu yazıda asıl yazmak istediğim şey başıma gelen bir sorunun çok basit bir çözümü.

Error 1067 ve Error 1273

Bu hata aslında dil kodlaması (utf) aynı olsa bile sunucu yönetim yazılımı farklı olan sistemler arasında aktarım yaparken uyumsuzluk sorunu olarak belirtiliyor. Örnek olarak sql dil kodlamanız utf8 ama eski sunucunuzda oluşturduğunuz dosya utf8mb4_unicode_ci dil kodlamasına sahip.

Bu nedenle import esnasında phpmyadmin bize “Kardeşim, bunlar anlaşamaz. Dili değiştir.” diyor.

SQL Dosyası Dil Değiştirme

Bu işlemde aslında çok basit. Tek yapmanız gereken SublimeText yada VS Code gibi bir kod editöründe SQL dosyanızı açmak ve bul değiştir özelliğini kullanmak.

  1. Bul: utf8mb4_unicode_ci Değiştir: utf8_general_ci (Tümünü Değiştir)
  2. Bul: utf8mb4_unicode_520_ci Değiştir: utf8_general_ci (Tümünü Değiştir)
  3. Bul: utf8mb4 Değiştir: utf8 (Tümünü Değiştir)

Kaydedin ve tekrar import edin. Umarım sorununuz çözülmüştür.